Podobnie jak w przypadku równań przy nierównościach korzystamy z tych samych wzorów.
Przykład 1 rozwiąż nierówność
\(x^{2}+4x+3 < 0 \)
Wyznaczamy miejsca zerowe więc przyrównujemy funkcję do 0 \(x^{2}+4x+3 = 0 \)
Wyznaczmy \( \Delta \)
\( \Delta=b^{2}-4ac=4^{2}-4 \cdot 1 \cdot 3=16-12=4 \)
\( \Delta >0 \) więc mamy dwa rozwiązania
\( x_{1}=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{4a}=\frac{-4-2}{2 \cdot 1}=-3 \)
\( x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{4a}=\frac{-4+2}{2 \cdot 1}=-1 \)
Teraz rysujemy wykres, który jest rozwiązaniem, z rysunku odczytujemy, że parabola przyjmuje wartości mniejsze od zera
Odpowiedź: Rozwiązaniem nierówności są \( x \in (-3, -1) \)
Przykład 2 rozwiąż nierówność
\(x^{2}-2x+1 > 0 \)
Wyznaczamy miejsca zerowe więc przyrównujemy funkcję do 0 \(x^{2}-2x+1 = 0 \)
Wyznaczmy \( \Delta \)
\( \Delta=b^{2}-4ac=(-2)^{2} - 4 \cdot 1 \cdot 1=4-4=0 \)
\( \Delta = 0 \) więc mamy jedno rozwiązanie
\( x_{0}=\frac{-b}{2a}=\frac{-(-2)}{2 \cdot 1}= 1\)
Odpowiedź: Rozwiązaniem nierówności są \( x \in R \setminus \{1\} \)
Zadania:
Rozwiąż niewóność
\(2x^{2}-7x+5 \ge 0 \)
\(5x^{2}-3x+2 < 0 \))
\( -2x^{2}+\sqrt{2}x-1 > 0 \)
\( (x-3)(x-4)> (2-x) \)
\( x^{2}-x-2 \le 0 \)
\( -2x^{2}+\frac{1}{2}x \ge 0 \)